sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

PALAUTUMINEN

Lähes jokainen urheilua harrastava varmasti tietää, kuinka tärkeetä hyvä palautuminen ja lepo on. Itelleni tää asia on taas noussu tosi tärkeeseen rooliin, kun säbäkauden loppu on käsillä, ja karsintapelit käynnissä. Parhaimmillaan viikon sisään on ollut 3 peliä ja siihen vielä harkat päälle. Sama meno jatkuu vielä viikon verran, joten palautuminen on tosi olennaisessa osassa jaksamisen kannalta.


Tämän tyyppisen kuvan on nähnyt varmasti jokainen. Tästä käykin hyvin ilmi, kuinka tärkeitä nää kaikki osat on kehittymisen ja jaksamisen kannalta. Palautuminen on tärkeetä sillä lihakset kehittyy nimen omaan levossa. Huono palautuminen vie myös tehoa seuraavalta treeniltä. Ääritapauksessa keho voi jopa ylikuormittua liiasta rasituksesta. Tärkeää olisikin hyvän treenin ja ravinnon lisäksi kiinnittää huomiota myös riittävään lepoon. Huono palautuminen alkaa nimittäin syömään tehoa hyvästä treenaamisesta, kun kroppa ei jaksakkan toimia enää täydellä teholla.

Hyvä palautuminenkin koostuu monesta osasta. Siinäkin sekä ravinnolla, pienellä liikunnalla ja ihan pelkällä levolla on suuri merkitys. Kauppojen hyllyt on täynnä kaiken näköisiä palautusjuomia ja muita tuotteita. Nämä palautumista tehostavat tuotteet ovatkin hyviä tosi raskaan treenin jälkeen, ja varsinkin jos pitää palautua nopeasti ennen seuraavaa treeniä. Mielestäni ihan perus treenin jälkeen riittää kuitenkin ihan tavallinen hyvä kotiruoka ja maitotuotteet. Tärkeintähän on, että sen tuotteen, oli se sitten palautusjuoma, lasi maitoa tai banaani, nauttii mahdollisimman nopeasti treenin jälkeen, mieluiten heti puolen tunnin sisään. Näin siitä on eniten hyötyä ja palautuminen lähtee heti kunnolla käyntiin. Treenin jälkeen ei pitäisi heti jämähtää paikalleen, vaan tehdä hyvä jäähdyttely. Hyvä loppuverkka onkin pieni hölkkä, vähän liikkuvuusliikkeitä ja venyttely lyhyillä venytyksillä. Vähän myöhemmin treenin jälkeen pitäisi tehdä viellä rauhalliset ja pitkät venytykset. Pieni kävelylenkkikään ei tee pahaa, varsinkaan jos lyhyen ajan sisään on pari rankempaa treeniä, tai niin kun mun tapauksessa peliä. Liikunnan ja ravinnon ohella ehkä se kaikkein tärkein on kuitenkin ihan vaan lepo. Aina pitäsi muistaa pitää niitä välipäiviä ja nukkua tarpeeksi. Myös mieli on paljon virkeämpi kun nukkuu tarpeeksi ja herää pirteänä. :)

Ihan näiden perusjuttujen lisäksi käytän ite palautumiseen ja seuraavaan treeniin aktivoitumiseen Foam Rolleria ja piikkipalloa.





Foam Rollerin oon todennu tosi hyväks palautumisessa. Monesta paikasta oon kuitenkin kuullut, että parhaiten se nopeuttaa palautumista, kun sillä rullailee jo ennen treeniä. Yleensä sitä käytänkin ennen treeniä juuri palautumisen tehostamiseen ja lihasten aktivoimiseen. Rulla on hyvä myös silloin kun lihakset on vähän jumissa. Vaikutus on vähän sama kun hierojalla, mutta helpompi ja halvempi toteuttaa. Täältä löytyy hyvää tietoa putkirullauksesta. Piikkipalloa käytän myös aktivoimiseen ja tosi jumissa oleviin lihaksiin. Piikkipallon piikit hieroo hyvin jumissa olevaa lihasta, ja jo parin kerran jälkeen huomaa selkeen eron. 

Päätin tehä tällä kertaa tämmösen postaukseun, sillä mielestäni liikaa ei voi tämänkään asian tärkeyttä korostaa tasapainoisessa harjottelussa. Nyt lähden pienelle kävelylenkille ja muutenkin valmistautumaan illan peliin. 

Hyvää ja aurinkoista sunnuntaipäivää kaikille! :)








  



2 kommenttia:

  1. Sulla on kivanoloinen blogi ja mielenkiintoinen tämä palautuminen-postaus :) Itse harvemmin tulee urheiltua, joten tälläiset asiat eivät ole omassa tiedossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja kiva, että on ollut jotain mielenkiintoistakin. :)

      Poista