torstai 26. tammikuuta 2017

CHIANSIEMENSMOOTHIE

Tykkään smoothieista niin aamu- kuin välipaloinakin. Pelkillä hedelmillä ja jogurtilla smoothie jää kuitenkin melko kevyeksi, eikä se ravitse tarpeeksi. Viime syksynä törmäsin chian siemeniin, ja päätin ostaa pussillisen kokeeksi. Hyviä rasvoja ja proteiinia sekä runsaasti kuitua sisältävien chian siementen ansiosta smoothiesta tulee paljon täyttävämpi. Chian siemenet eivät kuitenkaan maistu oikeastaan miltään, joten smoothien maku ei muutu niiden takia. Siemenet ovat myös hyvin pieniä, eivätkä siis muuta juoman koostumustakaan merkittävästi.


Chian siemeniä oon kokeillut moniin eri smoothieihin, ja kaikkiin ne ovat hyvin sopineetkin, juuri niiden huomaamattomuuden ansioista. Mulla oli pitkään pakko laittaa smoothiehen aina banaania, sillä luulin, että koostumuksesta ei saa hyvää ilman sitä. Kokeiltuani huomasin kuitenkin, että juomasta saa oikein hyvän ilman banaaniakin, joten nykyään smoothieni maistuvat muultakin kuin banaanilta.

Smoothie Chian siemenillä

1dl pakastemangokuutioita
1dl vadelmia
1dl maustamatonta jogurttia
1dl tuoremehua
1rkl chian siemeniä
1 dl vettä siementen liotukseen

Tässäkin siis yksi tosi hyvä smoothieohje, johon laitoin oikeastaan vaan mitä kaapista löytyi. Chian siemenetkään eivät siis muita toimenpiteitä kaipaa, kuin muutaman minuutin liotuksen noin desissä vettä. 

tiistai 10. tammikuuta 2017

FARMASIA 2017

Kohta on taas se aika vuodesta kun yhteishaku pärähtää käyntiin. Välivuoden alkaessa tuntui, että aikaa ensi kevään hakuihin on vielä ikuisuus, mutta niin se aika vaan kului ja taas on jo tammikuu. Onhan tässä tottakai vielä muutama kuukausi aikaa maalis-huhtikuun vaihteeseen ja hakuihin, saatikka sitten toukokuuhun ja pääsykokeisiin. Aika kuitenkin kuluu hurjaa vauhtia, ja nyt onkin tullut jo aika alkaa pikkuhiljaa valmistautua toukokuun lopussa häämöttäviin pääsykokeisiin. Hakukohde on sama kuin viime keväänäkin, eli farmasia. Tänä vuonna on kuitenkin aikaa ja motivaatiota huomattavasti viime vuotta enemmän, joten sisäänpääsykin on huomattavasti todennäköisempää kuin viime kevään lukemisen jälkeen. 


Hommaa kyllä riittää, ja etenkin jos haluan suoraan opinto-oikeuden proviisoriksi, on opiskeltava todella ahkerasti. Ensisijainen hakukohteeni onkin farmaseutti + proviisori, mutta jos pisteet eivät riitä 40 parhaan joukkoon, mikä sisäänpääsyyn vaaditaan, riittää mulle mainiosti paikka pelkkään farmaseutin koulutusohjelmaan. Itsestäänselvää ei kuitenkaan ole farmaseutiksikaan pääsy, joten töitä on kyllä tehtävä, jos yliopiston ovien tahdon mulle aukevan. 


Pääsykoe koostuu sekä kemian että ihmisen fysiologian ja anatomian osioista, jotka molemmat koostuvat monivalintatehtävistä. Kemia on lukion jäljiltä edelleen ihan hyvin hallussa ja ihmisen biologian perusjututkin handlaan ihan ok. Kysymyksen ovat kuitenkin, tosi pikkutarkkoja ja hankalia, joten kirjat ja laskut pitää osata lähes ulkoa, jos kokeessa haluaa pärjätä.

Valmistautuminen pääsykokeeseen on siis alkanut, ja blogissakin tullaan varmasti kevään aikana näkemään enemmän ja vähemmän luku-urakkaan liittyviä postauksia. 
Löytyykö sieltä ruutujen toiselta puolelta luku-urakkaansa aloittelevia, tai ehkä jopa farmasiaan pyrkiviä?

torstai 5. tammikuuta 2017

RYHMÄLIIKUNTA

Näin tammikussa urheilusta puhutaan aina paljon, ja niimpä halusin tehdä itsekin postauksen omasta tän hetken lemppari liikuntamuodostani. Salibandyn tosissaan pelaamisen lopettamisen jälkeen on jäänyt aikaa muillekin lajeille. Ryhmäliikuntaa olen kokeillut muutaman kerran aijemminkin, mutta nyt kun aikaakin on enemmän, hankin Hämenlinnan Forever kuntoklubille jäsenyyden. Jäsenenä pystyn helposti ilmottautumaan netissä eri ryhmäliikuntatunneille ja menemään salille aina kun haluan. 
Omatoimisissa harrastuksissa suurin vaikeuteni on lähteminen. Ryhmäliikuntaan pitää kuitenkin ilmottautua ajoissa, joten tunnille on mentävä, eikä voi enää perua juuri kun pitäisi lähteä. Ehkä paras juttu ryhmäliikunnassa on kuitenkin ammattitaitoinen ohjaaja ja muut treenaajat. Ohjaaja on suunnitellut ohjelman valmiiksi ja antaa koko ajan ohjeita liikkeiden tekemiseen, joten itse ei tarvitse kuin seurata perässä. Ryhmässä liikkuessa kynnys laiskotteluun ja kesken lopettamiseenkin kasvaa, kun kaikki muutkin tekee niin on itsekin jaksettava loppuun asti.

Itse olen kokeillut aika montaa erilaista jumppaa, ja jakaisin ainakin kokeilemani jumpat kahteen osaan. Rauhallisempiin jumppiin, joissa kehitetään liikkuvuutta ja mielen ja kehon yhteistyötä sekä vähän räväkämpiin kestävyyttä ja lihaskuntoa kehittäviin jumppiin. 
Näistä rauhallisemmista muodoista omia lemppareitani ovat yoga flow ja pilates. Yoga flowssa pääpaino on ehkä enemmän liikkuvuudessa ja hengitysrytmissä kun taas pilateksessa on hieman enemmän lihastyötä vaativia liikkeitä mukana. Molemmat näistä ovat ihanan rentouttavia ja muut ajatuksen katovat mielestä, kun keskittyy liikkeisiin ja rentouttavaan taustamusiikkiin. Nämä jumpat kruunaa loppurentoutus, jossa saa uppotua omiin ajatuksiin huovan alla hämärässä ryhmäliikuntasalissa maaten, rentouttavan musiikin soidessa.
Vauhdikkaammista jumpista mun lemppari on itseasiassa ihan oma lajinsa, nimittäin spinning. Foreverillä on tosi hyvä sisäpyöräilysali, jossa spinning-tunnit järjestetään. Näitäkin tunteja on muutamaa erilaista, niin peruskestävyyttä kuin vauhtikestävyyttäkin kohentavia sekä rasvan polttoon keskittyviä. Spinningissä hikivirtaa ja polkimet pyörii tsemppaavan ohjaajan ja menevän musiikin tahdissa. Muita tunteja, joista tykkään ovat muunmuassa LesMills-konseptin cxworx-tunnit, joilla keskitytään keskivartalon lihaksiin menevän treenimusan tahdissa.
Satunnaisesti käyn muillakin LesMills tunneilla, mutta nämä mitä tässä mainitsin ovat ehdottomia lemppareitani, ja niiden avulla saa jo tosi tehokkaan treeniviikon aikaan. Suurimmaksi osaksi treenaankin siis ryhmäliikunnassa ja salilla tulee käytyä vain harvoin.

Ryhmäliikunta on siis aivan loistava liikuntamuoto, ja salit, joissa tunteja järjestetään lisääntyvät kokojan. Suosittelenkin kaikkia, jotka ovat yhtään kiinnostuneita ottamaan selvää lähimmästä ryhmäliikuntatunteja järjestävästä paikasta, ja ilmottautumaan tunnille. Ekakertalaisenkin on yleensä helppo päästä hommaan mukaan ja ohjaaja kyllä auttaa tarvittaessa.

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

FETA-PARSAPIIRAKKA

Jos jouluruoka- ja suklaaähky painaa edelleen päälle niin kuin mulla, ois tässä kiva ei-jouluinen piirakkaresepti, vieraille tarjottavaksi tai ihan vaikka iltapalaksi.



Feta-parsapiirakka

Pohjaksi tähän käy varmasti mikä vain piirakkapohja, mutta itse olen käyttänyt tätä valion ohjetta:

100g voita
0,5 dl juustoraastetta
1/2 dl kermaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte:

1,5 dl fetakuutioita
 1,5 dl parsakaalia pilkottuna
2dl kermaa
3 kananmunaa
1 dl juustoraastetta
mausteeksi yrttejä oman maun mukaan

Sekoita pehmeään voihin juustoraaste, kerma ja jauhoseos. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Levitä täytteet tasaisesti vuokaan, siten että kermamunaseos tulee päälimmäiseksi, ettei juusto pala uunissa. Paista 185 asteessa noin 35 minuuttia.

Mä itse tykkään kaikenlaisista etenkin suolaisista piirakoista, sillä niistä saa helposti tosi erilaisia ja ravitseviakin. Ne ovat myös oikein kivoja tarjottavia ja helppoja ottaa vaikka evääksi töihin. Tämäkin ohje on tosi helppo ja nopea, ja valmistuu uunissa samalla kun siivoaa keittiön tai tekee muita tarjottavia.

Ja oikein hyvää alkanutta vuotta 2017 vielä kaikille! <3